Hoe gezond is avocado en waar is het allemaal goed voor? - FitChef.nl (2024)

Avocado, het groene goud uit Centraal-Amerika, is ook hier een erg populaire vrucht geworden. Dat komt door de smeuïge smaak en de enorme veelzijdigheid. Avocado is vooral bekend als hoofdingrediënt in guacamole. Maar je kan ook schijfjes avocado in je salade doen of een paar stukjes met je smoothie mixen voor een meer romige textuur en smaak. Avocado wordt vooral gegeten om de gezonde vetten. Maar is dat terecht? Ontdek waar avocado allemaal goed voor is.

Is avocado gezond?

Dat avocado gezond is kan je afleiden uit de lange lijst aan vitamines en mineralen die het bevat. Avocado’s bevatten onder andere vitamine C, vitamine E, vitamine K, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B11, magnesium, kalium, zink, fosfor, koper, ijzer en mangaan.

Deze vrucht bevat ook nog een aantal extra gezonde stofjes zoals luteïne en zeaxanthine, de belangrijkste componenten van de gele vlek in het oog.

Avocado is dus hartstikke gezond, dat blijkt ook uit de lijst van gezondheidseffecten verderop in dit blog. Maar hoe zit het dan met de calorische voedingswaarde en de vetten?

Hoeveel calorieën zitten er in avocado?

Avocado’s bevatten per 100 gram ongeveer 160 kcal. Deze calorieën komen vooral uit de 15 gram vet. Avocado is een vrucht en bevat 9 gram natuurlijke suikers per 100 gram, maar nauwelijks eiwitten (2 gram/100 gram).

Een avocado zonder schil en zonder pit weegt overigens ook ongeveer 100 gram. Dus dat maakt het rekenwerk lekker makkelijk.

Avocado en vetten

Maar hoe zit het nu met die vetten in avocado? Want daar heeft iedereen het de hele tijd over. Avocado zou zo goed zijn omwille van de gezonde vetten. Is dat terecht?

Van de 15 gram vet per 100 gram is er ongeveer 2 gram verzadigd. Verzadigd vet is ook belangrijk voor de gezondheid, maar we hoeven er niet te veel van binnen te krijgen. Die 2 gram is dus perfect.

De overige vetten in avocado zijn vooral enkelvoudig onverzadigde vetten, met name oliezuur. Dat is goed, want onverzadigde vetten in het algemeen zijn gezond en verlagen onder andere je LDL-cholesterol.

Maar in avocado’s zitten nauwelijks de meervoudig onverzadigde omega 3-vetzuren. De gemiddelde hoeveelheid omega 3 in avocado’s is 0,111 gram per 100 gram. En dit is in de minder biologisch bruikbare vorm van ALA.

De vetten in avocado zijn dus wel gezond, maar voor meer omega 3-vetzuren in een hoge dosering en in de meer bruikbare vormen EPA en DHA, kan je beter vette vis eten.

Waar is avocado goed voor?

Al de aanwezige voedingsstoffen en de gezonde vetten zorgen voor veel gezondheidsvoordelen. Hier is een aantal goede redenen waarom avocado gezond is voor je lichaam en je er best regelmatig eentje kan eten:

Avocadoverlaagt je cholesterol

Dankzij de gezonde vetten en de vezels helpt avocado de LDL-cholesterol verlagen en de HDL-cholesterol verhogen.

Goed tegen gewrichtspijn

Avocado eten kan ontstekingen in het lichaam remmen en zo de symptomen van artritis verminderen. Hierdoor heb je dus minder last van pijnlijke gewrichten.

Ondersteunt je lever

Avocado bevat een bijzonder krachtige antioxidant: glutathion. Dit stofje helpt om vrije radicalen onschadelijk te maken. Ook je lever gebruikt glutathion bij ontgifting.

Makkelijker afvallen

Ondanks de calorieën kan avocado je helpen met afvallen. De aanwezige vetten en vezels zorgen voor een lang verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je geen last van honger of cravings en eet je dus uiteindelijk minder.

Avocado is gezond voor je ogen

De vele antioxidanten in avocado’s kunnen het gezichtsvermogen op de lange termijn beschermen. Vooral de stoffen luteïne en zeaxanthine zijn twee erg belangrijke componenten van de gele vlek in je oog. Deze antioxidanten verkleinen de kans op staar en maculaire degeneratie.

Een gezonde zwangerschap

Avocado’s bevatten vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Deze vitamine verkleint de kans op een miskraam, neurale buisdefecten en een open ruggetje bij de baby.

Minder kans op depressie

Of je nu meteen gaat schaterlachen bij het eten van avocado is niet aangetoond. Maar het foliumzuur ondersteunt de productie van gelukshormonen, zoals serotonine en dopamine. Te gelukkig kan je toch niet worden, dus je hebt niets te verliezen.

Je huid gaat stralen

De vitamines met antioxidatieve werking voeden de huid en kunnen zelfs bijdragen aan het bestrijden van psoriasis.

Avocado eten voedt je hersenen

Vooral de gezonde vetten en de vitamine E zijn belangrijk voor je hersenen en in het bijzonder voor je geheugen. Je hersenen bestaan grotendeels uit vetten en vitamine E bestrijdt de aanwezige vrije radicalen.

Avocado recepten

Zo, kan je niet meer wachten om weer eens een lekker gerechtje te maken met avocado? Laat je dan inspireren door de heerlijke recepten van FitChef. Deze zijn allemaal lekker, gezond en makkelijk te bereiden.

  • Brood met smeerkaas, avocado en kikkererwten
  • Tomaat en avocado caprese
  • Pastasalade met geroosterde paprika, ricotta en avocado
  • Quinoasalade met appel, gerookte kip en avocado
Hoe gezond is avocado en waar is het allemaal goed voor? - FitChef.nl (2024)

FAQs

Hoe gezond is avocado en waar is het allemaal goed voor? - FitChef.nl? ›

Deze vrucht is namelijk laag in koolhydraten en rijk aan gezonde, onverzadigde vetten zoals oliezuur. Dit vetzuur werkt ontstekingsremmend. Een hele avocado levert je ongeveer een derde van de ADH aan kalium, wat belangrijk is voor onder andere je bloeddruk. En avocado's bevatten ook heel wat magnesium en vezels.

Waar zijn avocado's goed voor? ›

Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.

Wat doet elke dag avocado eten met je? ›

De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam. Bovendien geven ze je een verzadigd gevoel, zijn ze goed voor je suikerspiegel en cholesterol en gaan ze verschillende kwaaltjes tegen.

Waar zorgt avocado voor? ›

Lees dan snel deze 6 redenen waarom je (meer) avocado moet eten.
  • Ze zitten vol voedingsstoffen. Avocado zit bomvol vitaminen en mineralen. ...
  • Beschermt tegen oogziekten. Avocado's zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine. ...
  • Helpt veroudering tegen te gaan. ...
  • Helpt je gewicht te verliezen. ...
  • Het is overheerlijk.

Hoe vaak mag je avocado eten per week? ›

Eet avocado's wanneer je wil, want ze zijn erg gezond. Probeer het alleen wel bij maximaal een halve per dag te houden, zodat je niet té veel vetten binnenkrijgt. Elke dag mag, maar hoeft niet. Een paar keer per week is al voldoende om van de voordelen te profiteren.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het eten van avocado? ›

Naast onverzadigde vetten bevat avocado veel vezels en vitamine C, E en K. Eén avocado van 201 gram levert 41% van de dagelijkse waarde (ADH) aan foliumzuur, wat helpt bij de aanmaak van gezonde rode bloedcellen. Het levert ook 14% van de ADH aan magnesium, wat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en bloeddruk.

Wat doet avocado met je darmen? ›

Gezonde vezels zijn van groot belang voor gezonde darmen en maar liefst 9 op de 10 Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Een avocado bevat veel gezonde vezels en draagt daarmee bij aan; Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het voeden van de goede darmbacteriën.

Is avocado goed voor je lever? ›

Ondersteunt je lever

Avocado bevat een bijzonder krachtige antioxidant: glutathion. Dit stofje helpt om vrije radicalen onschadelijk te maken. Ook je lever gebruikt glutathion bij ontgifting.

Is avocado goed om af te vallen? ›

Op basis van zijn samenstelling kunnen we wel stellen dat de avocado past in een gezond voedingspatroon. Een avocado kan helpen bij afslanken omdat hij goed verzadigd en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Als richtlijn kun je hanteren om maximaal een halve avocado per dag te nemen vanwege het hoge vetgehalte.

Hoe kun je het beste avocado eten? ›

Zo snij je een avocado:
  1. Snij de avocado overlangs doormidden met een scherp mes.
  2. Draai de twee helften los van elkaar.
  3. Hak met het mes in de pit, draai er een kwartslag mee en haal de pit eruit. Let op dat je bij deze stap niet in je hand snijdt!
  4. Haal het vruchtvlees uit de avocado met een lepel. ...
  5. Klaar!

Wat is het gezondste fruit van de wereld? ›

Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).

Is avocado goed voor je ogen? ›

Avocado's zitten vol met vitamines die ervoor zorgen dat je een mooie, gezonde huid hebt. Door al die vitamines doet het zelfs veel goeds voor je botten. 2. Je ogen blijven goed.

Is avocado goed voor je hart? ›

Nu.nl meldt dat we steeds meer avocado's nuttigen, al eet 60% van de Nederlandse huishoudens ze nooit. Dat is voor de gezondheid van uw hart- en vaten een gemiste kans, want recent werd in twee onderzoeken aangetoond dat avocado's uw risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlagen.

Welk tijdstip avocado eten? ›

Uit onderzoek blijkt dat als je een halve avocado bij je lunch eet, je 3 tot 5 uur later minder honger hebt [7]. De vetten, vezels en het eiwit in de vrucht geven je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar eten verlangt. Op deze manier kan avocado je helpen afvallen.

Is avocado goed om cholesterol te verlagen? ›

Vet in avocado

Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.

Hoe eet je avocado in de ochtend? ›

Met roerei

We weten dat het eten van avocado's om je dag mee te beginnen een geweldig idee is, maar ze toevoegen aan je eieren is perfect! Kook je eieren gewoon tot ze lekker luchtig zijn en voeg een gesneden avocado toe. Of trakteer je gezin op een steviger ontbijtgerecht met dit recept voor Huevos a la Mexicana met avocado!

Waar is avocado goed voor mannen? ›

'Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. Deze vetten verhogen de absorptie van in vet oplosbare vitaminen en bevorderen de opname van andere gezonde stoffen die in planten aanwezig zijn.

Is avocado goed voor je gezicht? ›

AVOCADO. Het is niet voor niets een ingrediënt in de beste vochtinbrengende gezichtsmaskers! Avocado's zijn een ongelooflijke bron van “goede vetten” zoals Omega-9's. Deze vetzuren herstellen en regenereren huidcellen, helpen om water vast te houden en de productie van collageen te verhogen.

Top Articles
One Meal a Day Diet: Benefits, Risks, and More
Carbs in Lipton Cup A Soup
Edina Omni Portal
Camera instructions (NEW)
Cintas Pay Bill
Walgreens Pharmqcy
Research Tome Neltharus
Phcs Medishare Provider Portal
Amtrust Bank Cd Rates
Here are all the MTV VMA winners, even the awards they announced during the ads
Southside Grill Schuylkill Haven Pa
His Lost Lycan Luna Chapter 5
Www Craigslist Louisville
Umn Pay Calendar
Legacy First National Bank
Fire Rescue 1 Login
Indiana Immediate Care.webpay.md
General Info for Parents
Oc Craiglsit
Directions To O'reilly's Near Me
Tcgplayer Store
The ULTIMATE 2023 Sedona Vortex Guide
Amc Flight Schedule
The best TV and film to watch this week - A Very Royal Scandal to Tulsa King
Pinellas Fire Active Calls
Www.publicsurplus.com Motor Pool
Jackie Knust Wendel
Bra Size Calculator & Conversion Chart: Measure Bust & Convert Sizes
CVS Health’s MinuteClinic Introduces New Virtual Care Offering
Uky Linkblue Login
Smayperu
Wake County Court Records | NorthCarolinaCourtRecords.us
Bee And Willow Bar Cart
Mp4Mania.net1
Frank 26 Forum
D-Day: Learn about the D-Day Invasion
T&Cs | Hollywood Bowl
Keir Starmer looks to Italy on how to stop migrant boats
Gopher Hockey Forum
Lucyave Boutique Reviews
Streameast Io Soccer
How the Color Pink Influences Mood and Emotions: A Psychological Perspective
Smoke From Street Outlaws Net Worth
Blog Pch
The Plug Las Vegas Dispensary
Greg Steube Height
Game Like Tales Of Androgyny
Sml Wikia
Glowforge Forum
Taterz Salad
Arre St Wv Srj
Fetllife Com
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5793

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.