Vammaispalvelut Sotkamo | Kainuun hyvinvointialue (2024)

Vammaispalvelujen tehtävänä on järjestää ja tuottaa vammaispalvelulain ja -asetuksen, omaishoidon tuen lain, perhehoitolain ja kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaisia palveluja. Pal­ve­lu­ja voi hakea täyt­tä­mäl­lä ha­ke­mus­lo­ma­ke ja toimittamalla se tiimin so­siaa­li­työn­te­ki­jälle tai -oh­jaa­jalle. Palveluja voi hakea henkilö itse, läheinen, muu henkilö tai viranomainen. Lisätietoja palvelun hakemisesta saat vammaispalvelujen sosiaalityöntekijöiltä ja sosiaaliohjaajilta.

Kainuun hyvinvointialueen vammaispalvelujen toimipisteet ovat auki ajanvarauksella. Voit varata ajan jo­ko pu­he­li­mit­se tai ei kii­reel­li­ses­sä ajan­va­rauk­ses­sa Oma­so­te–asioin­ti­pal­ve­lun kaut­ta. Puhelinyhteystiedot löydät Kainuun hyvinvointialueen internet-sivuilta tai Suomi.fi -palvelusta Kainuun hyvinvointialueen vammaispalvelujen puhelinasioinnista.

Käyntiosoite

Kes­kus­ka­tu 9 88600 Sotkamo

Toimipisteen yhteystiedot

Postiosoite

PL 400 87070 Kainuu

Toimipisteen palvelut

Omaishoidon tuen palvelu on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista, jotka määritellään hoito- ja palvelusuunnitelmassa. Hoito tapahtuu hoidettavan omassa kodissa.

Kainuun hyvinvointialue voi myöntää omaishoidon tukea, jos henkilö alentuneen toimintakyvyn, sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn vuoksi tarvitsee hoitoa tai muuta huolenpitoa, joka on mahdollista järjestää hoidettavan kotona sopimalla siitä hänen omaisensa tai läheisensä kanssa ja tarpeellisten palveluiden avulla.

Omaishoidon vapaat järjestetään Kainuun hyvinvointialueella ensisijaisesti omaishoidon sijaisomaishoitojärjestelmällä tai oman toiminnan yksikössä.

Siirry palveluun

Kehitysvammaisille henkilöille järjestetään asumispalvelua heidän yksilöllisten palvelutarpeiden mukaisesti joko pitkäaikaisesti tai lyhytaikaisesti. Tavoitteena on järjestää mahdollisimman itsenäistä, turvallista ja yksilöllistä asumista huomioiden asiakkaan toimintakyky ja toiveet.

Asiakkaalle laaditaan palvelusuunnitelma, jossa määritellään tarvittavat palvelut ja tukitoimet. Palvelusuunnitelma laaditaan yhteistyössä asiakkaan ja hänen omaisten, edunvalvojan ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Kehitysvammaisten henkilöiden palveluasumista järjestetään asiakkaan omassa kodissa (tuettu asuminen) ja palvelukodeissa. Palvelukodeissa (asumisyksiköissä) henkilökuntaa on paikalla päiväaikaan tai ympärivuorokautisesti. Kehitysvammaisten henkilöiden asumisen palvelua voidaan järjestää myös perhehoitolain mukaisesti. Lyhytaikaisella asumispalvelulla tuetaan kehitysvammaisten henkilöiden perheiden ja huoltajien jaksamista.

Kainuun hyvinvointialue järjestää kehitysvammaisten henkilöiden asumispalveluja omana toimintana ja ostopalveluina.

Siirry palveluun

Palveluasumista järjestetään vaikeavammaisille henkilöille, jotka vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsevat toisen henkilön apua päivittäisistä toiminnoista suoriutumisesta jatkuvaluonteisesti, vuorokauden eri aikoina tai muutoin erityisen runsaasti ja jotka eivät ole jatkuvan laitoshoidon tarpeessa.

Kainuun hyvinvointialue järjestää vaikeavammaisten palveluasumista pääsääntöisesti palvelutaloissa sekä kotiin annettavin palveluin ja tukitoimin. Kotona palveluasuminen toteutetaan yleensä erilaisten palvelujen yhdistelminä esim. kotihoidon, tukipalveluin (esim. ateriapalvelu), omaishoidon tuen, turvapalvelun ja henkilökohtaisen avustajan sekä asunnon muutostöiden turvin. Palvelutaloissa palveluasumista järjestetään ostopalveluina yksityisiltä palveluntuottajilta.

Siirry palveluun

Perhehoidolla tarkoitetaan henkilön hoidon, kasvatuksen tai muun ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella yksityiskodissa.

Perhehoidon tavoitteena on antaa perhehoidossa olevalle henkilölle mahdollisuus kodinomaiseen hoitoon ja läheisiin ihmissuhteisiin. Perhekodin pieni yhteisö, jokapäiväiset kodin askareet ja kiinteät vakituiset ihmissuhteet tukevat perhehoidossa olevan henkilön turvallisuutta ja ylläpitävät hyvää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.

Perhehoito on inhimillinen ja merkittävä palveluvaihtoehto niin asiakkaille kuin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmälle. Per­he­hoi­to voi ol­la lyhytaikaista, osa­vuo­ro­kau­tis­ta tai pit­käai­kais­ta ja se so­pii kai­ke­ni­käi­sil­le. Perhehoidossa voi olla lapsi, nuori, ikäihminen, vammainen tai kehitysvammainen henkilö.

Kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden perhehoitoa voidaan järjestää jatkuvana asumisenjärjestelynä tai lyhytaikaisena perhehoitona. Lyhytaikaista perhehoitoa voidaan järjestää perhehoitajan kotona osavuorokautisesti tai ympärivuorokautisesti ja se on tarkoitettu asiakkaan kotona asumisen tukemiseen. Kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden omaishoidon vapaa voidaan järjestää yksilöllisin perustein myös hoidettavan kotona tapahtuvana perhehoitona, mikäli saatavilla on valmennettu tehtävään sopiva perhehoitaja. Perhehoidossa olevalle henkilölle tehdään henkilökohtainen suunnitelma tarvittavan palvelun, hoidon, tuen ja ohjauksen järjestämisestä.

Kainuun hyvinvointialue vastaa perhehoitajien ennakkovalmennuksen järjestämisestä. Kainuun hyvinvointialue laatii perhehoitajan kanssa toimeksiantosopimuksen. Perhehoitajalle maksetaan hoitopalkkio ja kulukorvaus. Jatkuvassa ja pitkäaikaisessa perhehoidossa perhehoitajalle voidaan hankkia käynnistämiskorvaukseen liittyviä tarpeellisia hankintoja.

Kainuun hyvinvointialue huolehtii perhehoidon valvonnasta, ohjauksesta ja tuen järjestämisestä hyvinvointialueella. Perhehoidon arvot, laatutavoitteet ja kriteerit ohjaavat perhehoidon laadukasta toimintaa. Niitä arvioidaan säännöllisesti ja ne antavat suunnan perhehoidon kehittämiselle.

Siirry palveluun

Kuljetuspalveluihin niihin liittyvine saattajapalveluineen kuuluu vaikeavammaisen henkilön työssä käymisen, opiskelun, asioimisen, yhteiskunnalliseen osallistumisen, virkistyksen tai muun sellaisen syyn vuoksi tarpeelliset, jokapäiväiseen elämään kuuluvat kuljetukset. Jokapäiväiseen elämään kuuluvia kuljetuksia ovat vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tapahtuvat ja lähikuntiin ulottuvat kuljetukset.

Siirry palveluun

Päi­väai­kai­sen toi­minnan palvelut ovat tar­koi­tet­tu pe­rus­kou­lun­sa päät­tä­neil­le ke­hi­tys­vam­mai­sil­le hen­ki­löil­le. Toi­min­taa voi­daan toteut­taa osit­tain tai ko­ko­naan myös toi­min­tayk­si­köi­den ul­ko­puo­lel­la. Toi­min­nan suun­nit­te­lus­sa huomioidaan kun­kin ke­hi­tys­vammai­sen hen­ki­lön omat tar­peet ja tai­dot se­kä tar­vit­ta­va oh­jaus.

Siirry palveluun

Päivätoimintaa järjestetään kaikkein vaikeimmin vammaisille työikäisille henkilöille, joiden toimeentulo perustuu pääosin sairauden tai työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviin etuuksiin ja henkilöllä on erittäin vaikea toimintarajoite. Päivätoiminnan on tuettava itsenäisessä elämässä selviytymistä ja sen avulla on edistettävä sosiaalista vuorovaikutusta.

Vammaispalvelulain mukainen päivätoiminta on järjestettävä muualla kuin omassa asunnossa, mutta sitä voidaan järjestää esimerkiksi palveluasumisyksikön erillisissä tiloissa. Päivätoiminnan määrään voivat vaikuttaa sekä asiakkaasta että toiminnan järjestäjästä aiheutuvat syyt, laissa ei ole säädetty päivätoiminnalle tuntimääriä.

Päivätoimintaan osallistuvalle ei makseta korvausta toimintaan osallistumisesta.

Siirry palveluun

Vammaispalvelulain 9 § 2 momentin mukaan kunta korvaa vaikeavammaiselle henkilölle asunnon muutostöistä sekä asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden hankkimisesta hänelle aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, jos hän vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista.

Vammaispalveluihin suositellaan ottamaan yhteyttä jo muutostöitä suunniteltaessa, jotta voidaan arvioida vamman kannalta välttämättömät muutostyöt ja siten niiden kohtuulliset kustannukset.

Päätöksenteossa kiinnitetään huomioita välineen tai laitteen tosiasialliseen tarpeeseen, asumisen vakinaisuuteen ja siihen, voidaanko välineellä tai laitteella edesauttaa henkilön itsenäistä selviytymistä tavanomaisissa elämäntoiminnoissa.

Asunnon muutostöitä ja asuntoon kuuluvia välineitä ja laitteita haetaan vammaispalvelun sosiaalityöntekijöiltä ja -ohjaajilta. Vammaispalveluiden sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat antavat tarvittaessa lisätietoa.

Siirry palveluun

Henkilökohtainen apu on välttämätöntä apua niissä tavanomaiseen elämään liittyvissä toimissa, jotka henkilö tekisi itse, mutta ei niistä vammansa tai sairautensa vuoksi kokonaan selviä.

Henkilökohtaisen avun tarkoituksena on auttaa vaikeavammaista henkilöä omien valintojensa toteuttamisessa niin kotona kuin kodin ulkopuolella, kuten päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.

Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena henkilönä pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän sairauden tai vamman vuoksi välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen tavanomaisista elämäntoiminnoista, eikä avun tarve ole pääasiassa ikääntymiseen liittyviä sairauksia tai toimintarajoitteita. Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää vammaispalvelulain mukaan, että vammaisella henkilöllä on voimavaroja ja kykyä määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Kyseessä on henkilön itsemääräämisoikeus ja sen toteutuminen.

Kainuun hyvinvointialueella henkilökohtainen apu järjestetään pääsääntöisesti korvaamalla vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset. Kainuun hyvinvointialueen työsuhteisen henkilökohtaisen avustajan avulla henkilökohtaista apua järjestetään Kajaanin ja mahdollisesti myös sen rajanaapurikuntien alueella.

Siirry palveluun

Vammaispalvelut Sotkamo | Kainuun hyvinvointialue (2024)

FAQs

Mihin Hyvinvointialueeseen Kajaani kuuluu? ›

Kainuun hyvinvointialue muodostuu Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Puolangan, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kunnista.

Mikä on Kansanterveyshoitaja? ›

Kansanterveyshoitajan tehtäviin kuuluu pitkäaikaissairaiden asiakkaiden hoitaminen, ohjaus ja neuvonta ja erilaisten terveystarkastusten tekeminen sekä hoidon tarpeen arviointi.

Mitä palveluita hyvinvointialue tarjoaa? ›

Hyvinvointia edistävät palvelut

Palveluihin sisältyy mm. neuvontapalveluja sekä hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia terveystarkastuksia, vastaanottoja tai kotikäyntejä erityisesti riskiryhmiin kuuluville iäkkäille henkilöille.

Mitä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille? ›

Kunnilta hyvinvointialueille siirretään sosiaali- ja terveydenhuollon tietoaineistoja, joita ei ole arkistoitu (sote-uudistuksen voimaanpanolaki 616/2021, 64 §). Lähtökohtana on tietoaineistojen elinkaari, joka jakautuu säilytys- ja arkistointivaiheeseen.

Mihin Hyvinvointialueeseen Kirkkonummi? ›

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimen palvelut sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Mihin Hyvinvointialueeseen HUS kuuluu? ›

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue omistaa HUSin yhdessä muiden Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa. HUSin tehtäviä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ovat erikoissairaanhoito, kiireellinen hoito terveysasemien ollessa kiinni sekä ensihoito.

Mihin Hyvinvointialueeseen Satakunta kuuluu? ›

Satakunnan hyvinvointialue on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta. Alueeseen kuuluvat Satakunnan kunnat. Vastuullamme on 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimi.

Mihin Hyvinvointialueeseen lähti kuuluu? ›

Päijät-Hämeen hyvinvointialueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä.

Top Articles
SettingUpNFSHowTo - Community Help Wiki
los angeles sublets & temporary - craigslist
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Ems Isd Skyward Family Access
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Omni Id Portal Waconia
Kellifans.com
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Four-Legged Friday: Meet Tuscaloosa's Adoptable All-Stars Cub & Pickle
Model Center Jasmin
Ice Dodo Unblocked 76
Is Slatt Offensive
Labcorp Locations Near Me
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5686

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.