Verenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (2024)

De Verenigde Staten van Amerika is een groot land dat bestaat uit 50 staten en een paar eilandgebieden waaronder Puerto Rico, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Guam. De Verenigde Staten van Amerika wordt vaak aangeduid als Verenigde Staten (zonder de toevoeging ‘van Amerika’) of VS. Ook de naam Amerika wordt veel gebruikt. Feitelijk is dit de naam van het continent waar de Verenigde Staten op ligt als de indeling van 5 of 6 continenten wordt gehanteerd. Bij de meest gebruikte indeling van 7 continenten ligt de VS in Noord-Amerika. Van oorsprong werd de VS bewoond door Indianen. Door kolonisatie en slavernij heeft een groot deel van de Amerikaanse bevolking tegenwoordig vooral Europese en Afrikaanse voorouders.

Economisch, cultureel en politiek gezien is de Verenigde Staten één van de meest belangrijke en invloedrijke landen ter wereld. De westerse kapitaalmarkten worden gedomineerd door de VS en de VS geldt al jarenlang als één van de machtigste landen ter wereld. Dit heeft vroeger tot verschillende oorlogen en conflicten geleid en ook in de hedendaagse tijd heeft de VS-vijanden waarmee het niet op al te goede voet staat. Veel conflicten komen voort uit bedreigingen vanuit religieuze (islamitisch extremisme) of politieke (communisme) hoek. Het altijd hebben van een vijand heeft voor de VS een groot voordeel: het verbindt de anders zo verdeelde Amerikaanse samenleving. Het is dan ineens ‘wij’ tegen ‘zij’.

Als vakantieland zal je zien dat de Verenigde Staten een enorm diverse bestemming is. Als je alleen al kijkt naar de landschappen, de klimatologische verschillen en de diversiteit in de natuur dan heeft de VS bijna alles in huis wat je maar kunt bedenken. Zo is het goed mogelijk dat binnen eenzelfde kalenderjaar minimumtemperaturen van min vijftig graden Celsius gemeten worden (in Alaska) terwijl het in datzelfde jaar ook een keer plus vijftig graden Celsius is geweest, bijvoorbeeld in Death Valley. Dit geeft al aan hoe groot de verschillen in Amerika zijn. Geliefde vakantiebestemmingen zijn steden zoals New York City, San Francisco en Los Angeles. Voor de zon en de pretparken is de staat Florida erg populair. Als je de VS echt wilt ontdekken dan moet je gaan rondreizen. Nederlanders focussen zich daarbij vooral op de westelijke regionen van het land, mede omdat hier de mooiste nationale parken te vinden zijn zoals Yellowstone, Grand Canyon en Yosemite. Een trend die je de afgelopen jaren ziet is dat mensen die de belangrijkste hotspots van de VS al gezien hebben ervoor kiezen om de wat minder bekende steden en staten te bezoeken. Zo zie je dat plaatsen zoals Chicago, Philadelphia, Seattle, Boston en New Orleans steeds populairder worden.

Gemiddelde beoordeling van Verenigde Staten van Amerika

cultuurVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (2)wintersportVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (3)
vakantiegevoelVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (4)winkelenVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (5)
eten & drinkenVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (6)uitgaanslevenVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (7)
infrastructuurVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (8)natuurVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (9)
strandenVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (10)prijspeilVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (11)
winterzonVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (12)veiligheidVerenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (13)

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Verenigde Staten van Amerika.


Bezienswaardigheden

Voor heel Verenigde Staten van Amerika geldt dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn voor reizen in en naar het land. De kans dat je als toerist te maken krijgt met criminaliteit is bijzonder klein, maar kan nooit uitgesloten worden. De grootste kans hierop maak je in de grotere steden, in de buurt van de populairste toeristische trekpleisters en bezienswaardigheden of in shoppingmalls. Net als in ieder land ter wereld is de kans op een terroristische aanslag in de Verenigde Staten van Amerika aanwezig. De lokale wetten en gebruiken kunnen in De VS op sommige plaatsen verschillen met degene die we gewend zijn, hou je wel aan deze regels, toeristen worden op dezelfde manier berecht als de lokale bewoners.
De grootste bedreiging tijdens een reis in de Verenigde Staten van Amerika is echter de natuur. Zo kunnen er in de zomermaanden bosbranden voorkomen. Reis je door een gebied waar deze voorkomen, hou dan het nieuws goed in de gaten en probeer je route te verlegen. In het voorjaar komen in veel staten tornado’s voor, deze zijn moeilijk te voorspellen en kunnen voor grote schade zorgen. Je kunt het beste de staten die binnen de Tornado Alley vallen mijden in het voorjaar. Op Hawaï en langs de zuid- en oostkust kunnen er tornado’s voorkomen.

UNESCO

De Verenigde Staten van Amerika had in 2022 maar liefst 24 inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hierbij om negen culturele en vijftien natuurlijk inschrijvingen. Twee van de natuurlijke inschrijvingen zijn grensoverschrijdend en moet het land delen van Canada en één is te vinden in het overzees gebied Puerto Rico. De eerste inschrijving vond plaats in 1978. In dat jaar werd Mesa Verde National Park in Colorado en Yellowstone National Park in Wyoming, Montana en Idaho opgenomen. Een jaar later kwamen daar het Nationaal Park Grand Canyon, Everglades National Park, Independence Hall in Philadelphia en de parken en baaien Kluane / Wrangell-St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek bij, een deel hiervan ligt in Canada. In latere jaren weren bekende natuurparken zoals het Yosemite National Park, Olympic National Park, Great Smoky Mountains National Park, Redwood National Park en het Hawaii Volcanoes National Park toegevoegd aan de lijst. Cahokia, het Vrijheidsbeeld, Montecille, Poverty Point en de missies van San Antonio behoren tot de bekendste culturele inschrijvingen in de Verenigde Staten op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Klimaat

Weersverwachting Verenigde Staten van Amerika

vandaag

Verenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (16)

25° / 23°

morgen

Verenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (17)

26° / 25°

9 jun

Verenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (18)

26° / 25°

10 jun

Verenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (19)

25° / 25°

In de Verenigde Staten van Amerika komen bijna alle klimaatsoorten voor die er, maar zijn. Van het toendraklimaat tot het tropisch regenwoudklimaat, daarnaast komen er verspreidt over de verschillende staten enorme temperatuurverschillen voor van extreme kou in Alaska tot extreme hitte in Arizona en alles wat ertussen zit. Het is daardoor bijna onmogelijk om een eenduidig beeld te kunnen scheppen van het klimaat in de Verenigde Staten van Amerika. Daarnaast wordt het weerbeeld in de verenigde staten medebepaald door het feit dat er meerdere gebergtes binnen zijn landsgrenzen te vinden zijn en dat zowel de Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico als de Grote Oceaan een grote invloed hebben op het klimaat van Amerika. In de meeste delen van de verenigde Staten van Amerika zijn er net als in Europa vier verschillende seizoenen te onderscheiden. Dit zorgt ervoor dat ieder deel van het jaar zijn eigen weerbeeld heeft. De duur van de seizoenen en de precieze impact verschillen sterk per staat. Zo voelt de winter in Florida heel anders dan een winter in Wyoming en de zomer in Alaska anders dan een zomer in New York. Sommige staten worden gedurende het jaar geteisterd door extreem weer. De staten California, Nevada en Arizona kunnen te maken krijgen met extreme hitte, Alaska met extreme kou en hebben andere delen van de verenigde Staten weer te maken met extreme neerslagcijfers. Dan zijn er nog twee weerfenomenen waar je daadwerkelijk rekening mee dient te houden dat zijn orkanen en tornado’s. De VS heeft de pech om langs twee zijden getroffen te kunnen worden, via de Stille Oceaan en via de Golf van Mexico. De meeste orkanen die land weten te bereiken doen dit via de Golf van Mexico met alle gevolgen van dien. Daarnaast heeft de Verenigde Staten te maken met tornado’s, een deel van het land staat bekend als tornado alley. Dit deel bevindt zich iets ten oosten van het centrale deel van de Verenigde Staten en beslaat behoorlijk wat staten. De grootste kans op tornado’s heb je er tijdens de voorjaarsmaanden, jaarlijks komen er meer dan duizend tornado’s voor in de Verenigde Staten van Amerika.

Bekijk ook: Klimaatinfo verenigde Staten van Amerika

Geografie

De Verenigde Staten van Amerika is na Rusland en Canada het grootste land ter wereld met ongeveer tienmiljoen vierkante kilometer aan oppervlakte. Het land bestaat uit vijftig deelstaten die allemaal een zekere mate van onafhankelijkheid hebben binnen de Amerikaanse federale overheid. Het land strekt zich uit van de Atlantische Oceaan in het oosten tot de Grote Oceaan in het westen en van de grote continentale ijskap in het noorden tot de woestijnen en in het westen. De Verenigde Staten heeft landsgrenzen met Canada in het noorden en in het westen (Alaska) en met Mexico in het zuiden. Een deel van de grens tussen Canada en de Verenigde Staten van Amerika wordt gevormd door de Grote Meren. Deze vijf grote meren zijn, het Bovenmeer, het Huronmeer, het Michiganmeer, het Eriemeer en het Ontariomeer, alleen het Michiganmeer ligt volledig in Amerika, de andere in beide landen. Andere belangrijke meren in de VS zijn Great Salt Lake, Lake Placid, het Yellowstonemeer en Lake Whasington. Het hoogste punt van de Verenigde Staten van Amerika is de berg Denali met 6190 meter, deze berg is te vinden in de staat Alaska en maakt deel uit van het Alaskagebergte. Andere noemenswaardige bergen zijn de Mount Saint Elias (5489 meter), Mount Foraker(5304 meter), Mount Bona(5005 meter), Mount Whitney(4421 meter) de hoogste berg van de Sierra Nevada en Mount Elbert(4401 meter) de hoogste berg van de Rocky Mountains. De bekendste rivier van de Verenigde Staten is de Mississippi, de Missouri is met 3767 kilometer de langste. Andere bekende rivieren zijn de Arkansas, de Colorado, de Ohio, de Yukon, de Huson, de Rio Grande en de Yellowstone. Tot de Verenigde Staten behoren ook enkele eilanden en eilandengroepen, sommige net als Hawaï zijn een eigen staat, andere zoals Puerto Rico vormen een overzees gebied terwijl weer andere eilanden onderdeel uitmaken van een staat. De grootste en belangrijkste eilanden die tot de VS behoren zijn Hawaï, Kodiak Island, Puerto Rico, Prince of Wales Island, Long Island, Maui, Guam en Manhattan. In de Verenigde Staten van Amerika wonen ongeveer driehonderdvijfentwintig miljoen mensen, een groot deel hiervan leeft in een van de grotere steden. De zes grootste steden van de VS zijn New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia en Phoenix. Andere noemenswaardige steden zijn Boston, Dalles, Denver, Detroit, Las Vegas, Memphis, Miami, New Orleans, San Diego, San Francisco en Washington D.C.

Reisadvies

Voor heel Verenigde Staten van Amerika geldt dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn voor reizen in en naar het land. De kans dat je als toerist te maken krijgt met criminaliteit is bijzonder klein, maar kan nooit uitgesloten worden. De grootste kans hierop maak je in de grotere steden, in de buurt van de populairste toeristische trekpleisters en bezienswaardigheden of in shoppingmalls. Net als in ieder land ter wereld is de kans op een terroristische aanslag in de Verenigde Staten van Amerika aanwezig. De lokale wetten en gebruiken kunnen in De VS op sommige plaatsen verschillen met degene die wij gewend zijn, hou je wel aan deze regels, toeristen worden op dezelfde manier berecht als de lokale bewoners.
De grootste bedreiging tijdens een reis in de Verenigde Staten van Amerika is echter de natuur. Zo kunnen er in de zomermaanden bosbranden voorkomen. Reis je door een gebied waar deze voorkomen, hou dan het nieuws goed in de gaten en probeer je route te verlegen. In het voorjaar komen in veel staten tornado’s voor deze zijn moeilijk te voorspellen en kunnen voor grote schade zorgen. Je kunt het beste de staten die binnen de tornado alley vallen mijden in het voorjaar. Op Hawaï en langs de zuid en oostkust kunnen er tornado’s voorkomen.

Reisdocumenten

Voor een reis naar en door de Verenigde Staten van Amerika moet je in het bezit zijn van een paspoort dat geldig is tot na je terugkeer. Bij aankomst in Verenigde Staten van Amerika worden je wat standaardvragen gesteld, meestal gaan deze vragen over wat de rede is dat je VS bezoekt en wat je van plan bent om allemaal te gaan doen tijdens je reis. Soms is het nodig om een retourticket te kunnen overhandigen of je moet kunnen bewijzen dat je over genoeg financiële middelen beschikt om de reis te kunnen maken. Bij vertrek uit Nederland bestaat tevens de kans dat je wat vragen moet beantwoorden. Naast een geldig paspoort moet je in het bezit zijn van een ESTA dit elektronische visum moet je minimaal drie dagen voor vertrek aanvragen en is daarna twee jaar geldig mits je hetzelfde paspoort houdt.

Een ESTA of visum voor Amerika aanvragen moet je tijdig doen. Zo is de geadviseerde aanvraagtermijn voor een ESTA tenminste drie dagen voor vertrek naar de Verenigde Staten.

In het vliegtuig moet je nog een douaneformulier invullen die je moet inleveren bij de douane.

Infotabel

HoofdstadWashington
Telefoon (landcode)1
Internetdomein.us
Taal/talen (officieel)Engels en in sommige staten zijn Frans, Spaans en Haiwaïaans een officiële taal
Taal/talen (spreektaal)Engels, Frans, Spaans verschillende Indiaanse talen en Haiwaïaans
Religie(s)christelijk
Tijdzone(s)UTC-5 tot UTC-10
Tijdsverschil zomerIn de VS is het 6 tot 11 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winterIn de VS is het 6 tot 11 uur vroeger dan in Nederland, uitzonderingen daargelaten
Zomertijdregelingja behalve in de staten Hawaï en Arizona en in de overzeese gebieden. Daarnaast verschillen de datums wanneer de zomertijd ingaat met die van Nederland waardoor het verschil soms 5 tot 10 uur is.
Valutadollar

Links

Overde Verenigde Staten van Amerika is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over de Verenigde Staten van Amerika:

Amerika voor beginners
bezienswaardigheden in Amerika
bijzondere plaatsen in Amerika
de mooiste dorpjes van Amerika
steden in Amerika

Foto's van Verenigde Staten van Amerika

Beoordelingen

    Leuke blog. Bedankt voor het delen van deze nuttige blog.

    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid

    Sinds halverwege de jaren negentig kom ik minstens 1 keer per jaar in de Verenigde Staten en ik heb nog lang niet alles gezien. Wat een veelzijdig land is dit, zeg! Er is geen continent op aarde dat zo divers is als Amerika. Mijn favoriete staten zijn California, Montana, Utah en Arizona. Het enige nadeel is dat reizen naar e VS niet echt goedkoop te noemen is.

    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid

    Wow…. een ander woord heb ik niet voor Amerika. Ik heb alleen nog maar New York bezocht en zou graag meer zien. Geld is helaas het probleem. Vliegtickets worden steeds goedkoper, maar ik vind dat je uitgaven ter plaatse tegenvallen qua prijzen. Zelfs nu de dollar niet zo hoog staat is New York duur. Dat komt vooral omdat de belasting en fooi nog bovenop de prijzen komt. Daardoor geef je vaak meer uit dan je verwacht had.

    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid

    De VS is misschien wel het meest veelzijdige land waar ik ooit geweest ben. Heb inmiddels verschillende staten in Amerika gezien, waaronder Florida, Pennsylvania, Utah, New York, California en Arizona. Eigenlijk zorgt ieder bezoek aan de VS ervoor dat ik nog meer van dit land wil ontdekken.

    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid

    Plaats uw ervaring/beoordeling voor Verenigde Staten van Amerika

Verenigde Staten van Amerika - Landenwijzer.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6305

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.