Avocado is gezond, maar geen superfood · Gezondheid en wetenschap (2024)

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers zijn het effect nagegaan van één avocado per dag op buikvet. Daarbij maakten ze een onderscheid tussen de hoeveelheid onderhuids buikvet en de hoeveelheid visceraal vet. Visceraal vet ligt diep in de buikholte tussen de organen. Vooral dit vet heeft negatieve effecten op de gezondheid. Het zou de kans op diabetes vergroten.

  • De hypothese van de onderzoekers was dat avocado’s een positief effect hebben op buikvet, en vooral de hoeveelheid visceraal vet verminderen.
  • Daarnaast gingen de wetenschappers uit van positieve effecten op het suikermetabolisme.
    • Om dat na te gaan, bepaalden ze verschillende parameters in het bloed, zoals de insuline- en suikerspiegel.

Aan de studie namen aanvankelijk 156 volwassen mannen en vrouwen met overgewicht of obesitas deel. Ze werden willekeurig ingedeeld in 2 groepen.

  • De interventiegroep moest gedurende 12 weken elke dag één maaltijd met één avocado eten.
  • De controlegroep kreeg op dat moment een maaltijd die evenveel energie, eiwitten, vetten en koolhydraten aanbracht.
  • Wat ze de rest van de dag aten, moesten ze heel nauwkeurig noteren in een voedingsdagboek.

Uiteindelijk vervolledigden 105 deelnemers de studie. Uit de analyse van de gegevens, verzameld voor en na afloop van de studie, bleek dat de avocado geen effect had op:

  • het gewicht en vetpercentage;
  • de hoeveelheid onderhuids en visceraal vet;
  • het suikermetabolisme.

Bij de vrouwen in de controlegroep was er een significante daling van de hoeveelheid onderhuids buikvet. Omdat de hoeveelheid visceraal vet niet veranderde, verslechterde bij hen de verhouding tussen visceraal en onderhuids vet. Dat was niet het geval bij de interventiegroep. Op basis daarvan besluiten de onderzoekers dat avocado’s een positief effect hebben op de verhouding visceraal en onderhuids buikvet (1).

Bron

(1) Khan, N. A., Edwards, C. G., Thompson, S. V., Hannon, B. A., Burke, S. K., Walk, A. D., ... & Holscher, H. D. (2021). Avocado Consumption, Abdominal Adiposity, and Oral Glucose Tolerance Among Persons with Overweight and Obesity. The Journal of Nutrition, 151(9), 2513-2521.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De conclusie van de onderzoekers is op zijn minst merkwaardig te noemen. Dat de studie gesponsord werd door de Hass Avocado Board, zal daar allicht voor iets tussen zitten.

De resultaten tonen duidelijk aan dat dagelijks één avocado eten gedurende 12 weken geen positief effect heeft op de hoeveelheid buikvet (zowel onderhuids als visceraal) en het suikermetabolisme. De slechtere verhouding visceraal en onderhuids vet bij de controlegroep was statistisch misschien wel relevant, maar maakt in de praktijk geen verschil.

  • De vrouwen in de controlegroep waren na 12 weken 61,7 gram onderhuids vet verloren.
    • Bij de interventiegroep was dat 13,6 gram.
  • Het visceraal vet was 1,6 gram minder in de controlegroep.
    • In de interventiegroep was dat 32,9 gram.

Het is duidelijk dat dit na 12 weken verwaarloosbare cijfers zijn.

Rekening houdend met de ecologische voetafdruk van avocado’s, in vergelijking met andere groenten en fruit, zet je ze bovendien het best niet te vaak op het menu (2).

Conclusie

Avocado is een prima voedingsmiddel, rijk aan gezonde vetten en vezels, maar het is geen superfood. Uit een Amerikaanse studie blijkt duidelijk dat dagelijks één avocado eten geen positief effect heeft op de hoeveelheid onderhuids en visceraal buikvet of het suikermetabolisme.

Referenties

(2)https://eostrace.be/traces/trace-van-avocado

Avocado is gezond, maar geen superfood · Gezondheid en wetenschap (2024)

FAQs

Avocado is gezond, maar geen superfood · Gezondheid en wetenschap? ›

Factcheck. Avocado is een prima voedingsmiddel, rijk aan gezonde vetten en vezels, maar het is geen superfood. Uit een Amerikaanse studie blijkt duidelijk dat dagelijks één avocado eten geen positief effect heeft op de hoeveelheid onderhuids en visceraal buikvet of het suikermetabolisme.

Wordt een avocado beschouwd als een superfood? ›

Avocado's worden beschouwd als een superfood vanwege hun voedingsrijke profiel en talrijke gezondheidsvoordelen. Hoe vaak is het oké om avocado te eten?

Is avocado een superfood? ›

Ongeacht de recente foodtrends en termen “superfoods” kunnen we concluderen dat avocado's perfect in een gezond en evenwichtig voedingspatroon passen. Ze bevatten gezonde vetten, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten nuttig voor het lichaam.

Waarom niet elke dag avocado eten? ›

Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.

Hoe vaak mag je avocado eten per week? ›

Eet avocado's wanneer je wil, want ze zijn erg gezond. Probeer het alleen wel bij maximaal een halve per dag te houden, zodat je niet té veel vetten binnenkrijgt. Elke dag mag, maar hoeft niet. Een paar keer per week is al voldoende om van de voordelen te profiteren.

Zijn avocado's echt zo goed voor je? ›

Avocado's zijn heerlijke vruchten die functioneren als gezond vet en boordevol bijna 20 verschillende vitamines en mineralen . Mensen die regelmatig avocado's eten, hebben een hogere inname van vezels, vitamine E en K, magnesium en kalium dan mensen die ze niet eten. Je kunt avocado's toevoegen aan sandwiches, taco's of op toast.

Is het oké om elke dag avocado's te eten? ›

Een dagelijkse dosis avocado is goed voor je hart . Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die elke dag avocado's eten een hoger HDL-gehalte hebben, het 'goede' cholesterol. Avocado's kunnen ook goed zijn voor je darmbioom. Maar ze bevatten veel calorieën, dus houd je aan de aanbevolen portiegroottes.

Wat doet avocado met je darmen? ›

Gezonde vezels zijn van groot belang voor gezonde darmen en maar liefst 9 op de 10 Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Een avocado bevat veel gezonde vezels en draagt daarmee bij aan; Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het voeden van de goede darmbacteriën.

Wat is het gezondste fruit van de wereld? ›

Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.

Is avocado goed voor je lever? ›

Ondersteunt je lever

Avocado bevat een bijzonder krachtige antioxidant: glutathion. Dit stofje helpt om vrije radicalen onschadelijk te maken. Ook je lever gebruikt glutathion bij ontgifting.

Welk tijdstip avocado eten? ›

Uit onderzoek blijkt dat als je een halve avocado bij je lunch eet, je 3 tot 5 uur later minder honger hebt [7]. De vetten, vezels en het eiwit in de vrucht geven je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar eten verlangt. Op deze manier kan avocado je helpen afvallen.

Wat doet een avocado met je lichaam? ›

Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.

Is rauwe avocado gezond? ›

Veel vezels en vitamines

Zo bevat een halve avocado bijna 5 gram vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Ook bevat de vrucht een aantal vitamines en mineralen. Zo bevat de vrucht veel vitamine E, magnesium en kalium.

Is avocado een vrucht of groente? ›

Fruit of groente? Avocado is een vrucht . Meer specifiek definiëren botanici het als een grote bes met een enkel zaadje.

Waarom eten sporters avocado? ›

Avocado's kun je goed eten voor een training of als je een wedstrijd op het programma hebt staan. Doordat ze snelle koolhydraten en eiwitten en veel mineralen bevatten, herstel je na het sporten sneller als je vooraf een avocado eet. De antioxidanten in deze vrucht gaan bovendien spierschade tegen.

Hoe voedzaam is een avocado? ›

Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.

Is avocado een wondervoedsel? ›

Wat maakt de avocado tot een wonderfruit? ( ja, het is een vrucht !) Avocado is een van de weinige voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden vitamine E en C bevatten, die beide in grotere hoeveelheden nodig hebben voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6295

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.