Wat is een gezonde lunch? - Optimaal Leefstijl (2024)

  • Categorie:Gezonde recepten

Wat is een gezonde lunch? - Optimaal Leefstijl (1)

Wat is een gezonde lunch? - Optimaal Leefstijl (2)

Inhoud

De middagmaaltijd of lunch is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat je genoeg energie hebt om je lichaam en je hersenen alert en creatief te houden Maar wat is een gezonde lunch en welke variaties kan je hanteren? We leggen het je in deze blog uit.

Wat betekent een gezonde lunch?

Gezond lunchen hoeft niet direct moeilijk te zijn. Sterker nog, met deze recepten is het een feestje! Er zijn genoeg opties. Of je nu een lekker recept zoekt voor tussen de middag of een recept om mee te nemen. Gezond lunchen is voor ons een voedzame maaltijd vol goede ingrediënten en die past in een gezonde levensstijl. Daarbij kan je denken aan voldoende vezels, eiwitten, groente, fruit en weinig verzadigde vetten. Wat neem jij het liefst tijdens je lunch? Een volkorenbroodje met kaas, kipfilet broodbeleg en tomaat, een groene salade met ei of toch liever een kleine warme maaltijd? Wat je ook kiest: variëren is goed en gezond.

Geen energiedips

Een goede gezonde lunch is niet allen nodig om je te voeden, het levert ook de benodigde energie om tot aan je avondmaaltijd de dag door te kunnen komen. Bovendien zorgt een goede en gezonde lunch voor een continue energieafgifte. Dit betekent dat je geen energiedips ervaart, maar je lekker energiek voelt. Stel je maar eens voor een auto die geen benzine meer heeft. Die komt ook niet vooruit. Ook jouw eigen lichaam heeft brandstof nodig om kilometers te kunnen maken.

Als je iets gezonds wilt eten bij je lunch, kies dan voor volkoren in plaats van bruin brood. Bruin brood bevat namelijk snelle koolhydraten is en het nadeel hiervan is dat ze onze bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Dit zorgt voor een korte boost van energie. De plotseling energieboost maakt insuline aan. Binnen een uur of drie is de bloedsuikerspiegel weer gedaald en is je energie weer minder. Op dat moment voel je je lusteloos en heb je een gebrek aan energie en je krijgt weer honger. Dan wil je weer eten. Volkoren brood kan een prima optie zijn, vooral als je daar een gezond beleg op kiest. We hebben 20x gezonde broodbeleg ideeën voor je uitgewerkt die je kan hanteren. Maar, er is nog heel veel meer mogelijk. Een heerlijke salade, goedgevulde omelet en nog veel meer.

Een goede broodlunch

  • Met volkorenbrood krijg je lekker veel vezels binnen voor een verzadigd gevoel en volop koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer. En brood is een belangrijke bron van jodium, omdat er speciaal bakkerszout wordt gebruikt, waaraan jodium is toegevoegd.
  • Je krijgt met halvarine of margarine gezonde vetten en vitamine A en D binnen.
  • Wat doe je op dat volkorenbrood? Bekijkbeleg-ideeën.
  • Neem een stuk fruit mee, zoals banaan, tros druiven, appel, sinaasappel of in stukjes gesneden meloen.
  • Een smakelijke aanvulling op de lunch is wat groente, zoals komkommer, tomaat of radijs.
  • Neem een schaaltje magere of halfvolle yoghurt met fruit erbij. Je kan ook kiezen voor een bakje Skyr met smaak.

Adviezen voor een gezonde lunch

  • Een gezonde lunch levert gemiddeld 300-600 kcal en bevat minimaal 75 gram groente.
  • Kies voor volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten.
  • Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
  • Als broodbeleg kan je ook een plakje vleeswaar, een lepel saus (zoals slasaus, ketchup of een theelepel mosterd) of zoet beleg, bijvoorbeeld appelstroop of jam.
  • Maak je lunch compleet met andere producten, zoals 30+ kaas, ei, vis of notenpasta, een glas melk en fruit.

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

PrevVorige bericht20x Gezond broodbeleg inspiraties

Volgende bericht15 tips om eetbuien te overwinnenNext

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Gezonde recepten

Gezonde snack: popcorn met cacao en kaneel

Training

De beste squat variaties voor strakkere billen

Training

De basis van een perfecte squat

Training

Powerlifting tips voor beginners

Wat is een gezonde lunch? - Optimaal Leefstijl (2024)

FAQs

Wat is een gezonde lunch? - Optimaal Leefstijl? ›

Adviezen voor een gezonde lunch

Wat is de meest gezonde lunch? ›

Denk aan rijstwafels met hüttenkäse en zalm, een omelet met groenten, een salade met met kip en linzen of een bakje kwark met fruit en ongezouten noten. Wat mag niet ontbreken bij een lunch? Bij een gezonde lunch mag dit niet ontbreken: Een eiwitbron (zoals ei, vlees, vis, tempeh of zuivel)

Wat is een normale lunch? ›

De samenstelling van een lunch is vergelijkbaar met die van het ontbijt. Deze maaltijd geeft doorgaans wel meer gelegenheid om er ook groenten bij te eten in de vorm van een groentesoep, wat extra beleg of een slaatje. Een goede lunch levert ongeveer 30 % van de totale energiebehoefte per dag.

Wat kun je het beste eten in plaats van brood? ›

Gekookte eieren, een (groente!) omelet of gebakken eieren. Met eieren zit je altijd goed! Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte geven je langer een voldaan gevoel waardoor je minder snel opnieuw honger krijgt.

Is brood een gezonde lunch? ›

Toch is elke dag lunchen met brood (op lange termijn) niet goed voor je gezondheid. Brood bevat namelijk veel koolhydraten, met als resultaat dat je veel koolhydraten (en dus suikers) binnenkrijgt. Hierdoor kun je last krijgen van een middagdip, waardoor je rond de namiddag weer trek krijgt in iets zoets.

Is een salade als lunch gezond? ›

Geen betere lunch op een zalige zomerdag dan een gezonde salade. Een verse salade is heerlijk verfrissend en licht verteerbaar. Meer salades eten is de ideale manier om meer groenten te eten en eventueel een extra kilootje te verliezen.

Wat is het gezondste op je brood? ›

Gezond broodbeleg

Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout.

Wat is de ideale lunchtijd? ›

Voedingsdeskunige Daryl Gioffre zegt dat een middagdip te maken heeft met het tijdstip waarop je luncht en wát je precies luncht, schrijft HLN. Het beste moment om te lunchen is dan ook tussen 12.30 uur en 13.00 uur.

Is soep als lunch gezond? ›

Soep is ideaal als lunch. Vooral omdat het licht verteerbaar is zal het niet zorgen voor een energiedip na de maaltijd. Je kan kiezen tussen een groentesoep, al dan niet met een stukje brood of een stevigere maaltijdsoep.

Wat eten Nederlanders voor lunch? ›

Enquête van Uber Eats en YouGov. Een enquête onder een representatief deel van werkend Nederlanders laat zien dat een derde van de kantoormedewerkers elke dag zelf hun lunch meeneemt. 69 procent eet met de eigen boterhammetjes. De salade staat op nummer twee met 34 procent en pasta met 18 procent.

Wat vult goed en is gezond? ›

Neem voldoende eiwit

Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.

Hoeveel broodjes per persoon voor lunch? ›

Om voldoende broodjes te garanderen, adviseren wij om 2,2 broodjes per persoon te bestellen. Een voorbeeld, u wilt voor 12 personen een harde broodjes lunch bestellen. U bestelt dan 27 broodjes. Indien u ook drinken bij de lunch besteld, dan heeft u de keuze uit 250ml of 1L verpakkingen.

Wat is de meest gezonde sla? ›

De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5942

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.