B komplex a jeho pozitívne účinky na zdravie + dávkovanie (2024)

B vitamíny sú skupinou živín, ktoré vo vašom tele zohrávajú mnoho dôležitých úloh.

Väčšina ľudí prijíma odporúčané množstvo týchto vitamínov iba stavou, pretože sa nachádzajú v širokej škále potravín.

Faktory ako vek, tehotenstvo, výber diét, zdravotné problémy, genetika, užívanie liekov a alkohol však zvyšujú potrebu tela po vitamínoch B.

Za týchto okolností môže byť potrebné doplnenie vitamínov B.

Výživové doplnky, ktoré obsahujú všetkých osem vitamínov B, sa označujú ako vitamíny B-komplex.

Ďalej v článku sa dozviete účinky vitamínov B-komplexu na zdravie, ako aj odporúčania pre dávkovanie a potenciálne vedľajšie účinky.

Obsah článku

1 Čo je to B-komplex

2 Kto by mal užívať vitamín B-komplex?

2.1 Tehotné alebo dojčiace ženy

2.3 Tí, ktorí majú určité zdravotné ťažkosti

2.4 Vegetariáni a Vegáni

2.5 Ľudia užívajúci určité lieky

3 Zdravotné účinky užívania vitamínov B-komplexu

3.1 Môže znížiť stres a zvýšiť náladu

3.2 Môže zmierniť príznaky úzkosti alebo depresie

4 Odporúčané dávkovanie B komplexu

5 Možné vedľajšie účinky pri užívaní B-komplexu

Čo je to B-komplex

Doplnky B-komplexu zvyčajne obsahujú všetkých osem vitamínov B v jednej pilulke.

Vitamíny B sú rozpustné vo vode, čo znamená, že ich vaše telo neukladá. Z tohto dôvodu ich potrebujete získavať zo stravy každý deň.

Vitamíny B majú mnoho dôležitých funkcií a sú nevyhnutné pre udržanie dobrého zdravia.

Vitamín B-komplex zvyčajne obsahuje.

  • B1 (tiamín): Tiamín hrá zásadnú úlohu v metabolizme tým, že pomáha premieňať živiny na energiu. K najbohatším zdrojom potravy patrí bravčové mäso, slnečnicové sem*ná a pšeničné klíčky (1).
  • B2 (riboflavín): Riboflavín pomáha premieňať potraviny na energiu a tiež pôsobí ako antioxidant. Medzi potraviny s najvyšším obsahom riboflavínu patrí orgánové mäso, hovädzie mäso a huby (2).
  • B3 (niacín): Niacín hrá úlohu v bunkovej signalizácii, metabolizme a produkcii a oprave DNA. Medzi potraviny s jeho obsahom patrí kura, tuniak a šošovica (3).
  • B5 (kyselina pantoténová): Rovnako ako ostatné vitamíny B, kyselina pantoténová pomáha vášmu telu získavať energiu z potravy a tiež sa podieľa na tvorbe hormónov a cholesterolu. Pečeň, ryby, jogurt a avokádo sú jeho dobrými zdrojomi (4).
  • B6 (pyridoxín): Pyridoxín sa podieľa na metabolizme aminokyselín, tvorbe červených krviniek a tvorbe neurotransmiterov. Medzi potraviny s najvyšším obsahom tohto vitamínu patrí cícer, losos a zemiaky (5).
  • B7 (biotín): Biotín je nevyhnutný pre metabolizmus uhľohydrátov a tukov a reguluje expresiu génov. Droždie, vajíčka, losos, syr a pečeň patria k najlepším potravinovým zdrojom biotínu (6).
  • B9 (folát): Folát je potrebný pre rast buniek, metabolizmus aminokyselín, tvorbu červených a bielych krviniek a správne delenie buniek. Nachádza sa v potravinách, ako sú listová zelenina, pečeň a fazuľa, alebo v doplnkoch výživy ako kyselina listová (7).
  • B12 (kobalamín): Asi najznámejší zo všetkých vitamínov B, B12 je životne dôležitý pre neurologické funkcie, tvorbu DNA a vývoj červených krviniek. B12 sa prirodzene nachádza v živočíšnych zdrojoch, ako je mäso, vajíčka, morské plody a mliečne výrobky (8).

Napriek tomu, že tieto vitamíny majú určité vlastnosti spoločné, všetky majú jedinečné funkcie a sú potrebné v rôznych množstvách.

Kto by mal užívať vitamín B-komplex?

Keďže sa vitamíny B nachádzajú v mnohých potravinách, s najväčšou pravdepodobnosťou vám nehrozí riziko jeho nedostatku, pokiaľ budete prijímať zdravú a vyváženú stravu.

Niektoré okolnosti však zvyšujú potrebu vitamínov B, takže sú nevyhnutné doplnky.

Tehotné alebo dojčiace ženy

Počas tehotenstva rastie dopyt po vitamínoch B, najmä B12 a foláte, aby podporil vývoj plodu (9).

U žien, ktoré sú tehotné alebo dojčia, obzvlášť tých, ktoré dodržiavajú vegetariánsku alebo vegánsku výživu, je doplnenie vitamínu B-komplexu zásadné.

Nedostatok B12 alebo folátu u tehotných alebo dojčiacich žien môže viesť k vážnemu neurologickému poškodeniu alebo vrodeným chybám plodu alebo dieťaťa (10).

Starší dospelí

Ako starnete, vaša schopnosť vstrebávať vitamín B12 klesá a keďže s vekom klesá aj chuť do jedla, pre niektorých ľudí je neskôr ťažké získať dostatok B12 iba stravou.

Schopnosť tela uvoľniť B12 z potravy, aby sa mohla absorbovať, závisí od dostatočného množstva žalúdočnej kyseliny.

Odhaduje sa však, že 10–30% ľudí nad 50 rokov nevyprodukuje dostatok žalúdočnej kyseliny na správne vstrebanie vitamínu B12 (11).

Nedostatok B12 je spojený so zvýšeným výskytom depresií a porúch nálady u starších ľudí (12, 13).

Nedostatok vitamínu B6 a folátu je tiež bežný u staršej populácie (14, 15).

Tí, ktorí majú určité zdravotné ťažkosti

Ľudia s určitými zdravotnými problémami, ako sú celiakia, rakovina, Crohnova choroba, alkoholizmus, hypotyreóza a anorexia, sú náchylnejší na rozvoj nedostatku živín vrátane vitamínov skupiny B (16, 17, 18, 19, 20).

Genetická mutácia MTHFR môže navyše ovplyvniť spôsob, akým vaše telo metabolizuje folát, a môže viesť k nedostatku folátu a ďalším zdravotným problémom (21).

Ľudia, ktorí podstúpili určité operácie na chudnutie, majú tiež väčšiu pravdepodobnosť nedostatku vitamínov B (22).

Za týchto okolností sa pacientom často odporúča prijímať B-komplex, aby sa zvrátili jeho nedostatok alebo sa mu zabránilo.

Vegetariáni a Vegáni

Vitamín B12 sa prirodzene nachádza v živočíšnych produktoch, ako je mäso, mliečne výrobky, vajíčka a morské plody.

Vegáni a prísni vegetariáni môžu byť ohrození rozvojom nedostatku B12, ak nedostanú dostatok tohto vitamínu obohatenými potravinami alebo doplnkami (23).

Denný vitamín B-komplexu môže pomôcť zaistiť, aby ľudia, ktorí sa rozhodnú držať diétu, ktorá vylučuje živočíšne produkty, mali dostatok týchto dôležitých živín.

Ľudia užívajúci určité lieky

Bežne predpisované lieky môžu viesť k nedostatku vitamínov B.

Napríklad inhibítory protónovej pumpy, čo sú lieky znižujúce žalúdočnú kyselinu, môžu znížiť absorpciu B12, zatiaľ čo metformín, populárny liek na cukrovku, môže znížiť hladiny B12 aj folátu (24, 25).

Antikoncepčné pilulky tiež môžu mať negatívny vplyv na niekoľko vitamínov B, vrátane B6, B12, folátu a riboflavínu (26).

Zdravotné účinky užívania vitamínov B-komplexu

Aj keď za určitých okolností je suplementácia B-komplexu vyžadovaná, výskum ukázal, že užívanie B-komplexu môže byť nápomocné aj pre ľudí, ktorí nemajú zvýšenú potrebu týchto živín.

Môže znížiť stres a zvýšiť náladu

Vitamíny B-komplexu sa často používajú na zníženie únavy a zvýšenie nálady.

Niektoré štúdie uvádzajú, že vitamíny B-komplexu vám môžu zdvihnúť náladu a zlepšiť kognitívny výkon.

33-dňová štúdia s 215 zdravými mužmi zistila, že liečba vysokodávkovým B-komplexom a minerálnym doplnkom zlepšuje celkové duševné zdravie a stres a zlepšuje výkon pri kognitívnych testoch (27).

Iná štúdia na mladých dospelých ukázala, že doplnením multivitamínu obsahujúceho vysoké hladiny vitamínov B-komplexu počas 90 dní sa zníži stres a psychická únava (28).

Môže zmierniť príznaky úzkosti alebo depresie

Aj keď vitamínové doplnky B-komplexu nie sú liekom na problémy duševného zdravia, môžu pomôcť zlepšiť príznaky depresie alebo úzkosti.

Štúdia na 60 dospelých s depresiou ukázala, že liečba vitamínom B-komplexu počas 60 dní viedla k významnému zlepšeniu symptómov depresie a úzkosti v porovnaní s placebom (29).

Vitamíny B môžu tiež zlepšiť reakciu na liečbu, ak sa podávajú v kombinácii s antidepresívami.

Jedna štúdia zistila, že pacientom podávanie vitamínov B12, B6 a kyseliny listovej viedlo k zvýšenejšej a trvalejšej antidepresívnej odpovedi počas jedného roka v porovnaní s placebom (30).

Nízke hladiny určitých vitamínov B v krvi, vrátane B12, B6 a folátu, sú tiež spojené so zvýšeným rizikom depresie (31, 32).

Odporúčané dávkovanie B komplexu

Každý vitamín B má špecifické odporúčané denné množstvo, ktoré sa líši v závislosti od pohlavia, veku a ďalších premenných, ako je tehotenstvo.

Pre ženy a mužov je odporúčaná denná dávka (ODD) vitamínov B nasledovná:

ŽenyMuži
B1 (Tiamín)1.1 mg1.2 mg
B2 (Riboflavín)1.1 mg1.3 mg
B3 (Niacín)14 mg16 mg
B5 (Kyselina pantoténová)5 mg (ODD nie je stanovená; Adekvátny príjem)5 mg (Adekvátny príjem)
B6 (Pyridoxín)1.3 mg1.3 mg
B7 (Biotín)30 μg (Adekvátny príjem)30 μg (Adekvátny príjem)
B9 (Folát)400 μg400 μg
B12 (Kobalamín)2.4 μg2.4 μg

Tehotné a dojčiace ženy potrebujú vyššie množstvo vitamínov B, dojčatá a deti naopak menej (33). Ak máte nedostatok vitamínov B, možno budete musieť doplniť vyššie dávky na odstránenie jeho nedostatku.

Ak zvažujete doplnok, je dôležité vybrať si doplnok B-komplexu na základe vašich individuálnych požiadaviek na každý vitamín B. Porozprávajte sa so svojím lekárom o svojich konkrétnych potrebách živín na základe vášho veku a zdravia.

Možné vedľajšie účinky pri užívaní B-komplexu

Keďže vitamíny B sú rozpustné vo vode, je nepravdepodobné, že by ste prijali príliš veľa týchto živín iba stravou alebo doplnkom B-komplexu, keď sa budete riadiť podľa pokynov.

Užívanie doplnkov, ktoré obsahujú príliš vysoké a zbytočné množstvá vitamínov B-komplexu, však môže viesť k vážnym vedľajším účinkom.

Vysoké dávky doplnkového B3 (niacín) môžu viesť k vracaniu, vysokej hladine cukru v krvi, začervenaniu pokožky a dokonca k poškodeniu pečene (34).

Vysoké dávky B6 môžu navyše spôsobiť poškodenie nervov, citlivosť na svetlo a bolestivé kožné lézie (35).

Ďalším vedľajším účinkom doplnkov B-komplexu je, že môže moč jasne žltnúť.

Aj keď takáto zmena farby moču môže byť šokujúca, nie je to nebezpečné. Vaše telo sa jednoducho zbaví nadbytočných vitamínov, ktoré nemôže využiť.

B komplex a jeho pozitívne účinky na zdravie + dávkovanie (2024)
Top Articles
Rocket League Tracker: A useful tool for every player
HONEY: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews
Edina Omni Portal
Camera instructions (NEW)
Cintas Pay Bill
Research Tome Neltharus
Phcs Medishare Provider Portal
Amtrust Bank Cd Rates
Southside Grill Schuylkill Haven Pa
Overnight Cleaner Jobs
Nwi Police Blotter
DENVER Überwachungskamera IOC-221, IP, WLAN, außen | 580950
His Lost Lycan Luna Chapter 5
Www Craigslist Louisville
Umn Pay Calendar
Legacy First National Bank
Midway Antique Mall Consignor Access
Fire Rescue 1 Login
Indiana Immediate Care.webpay.md
Readyset Ochsner.org
Nj Scratch Off Remaining Prizes
General Info for Parents
The ULTIMATE 2023 Sedona Vortex Guide
Amc Flight Schedule
Gemita Alvarez Desnuda
Pinellas Fire Active Calls
Tips on How to Make Dutch Friends & Cultural Norms
Marion City Wide Garage Sale 2023
Cpt 90677 Reimbursem*nt 2023
Publix Near 12401 International Drive
2021 Tesla Model 3 Standard Range Pl electric for sale - Portland, OR - craigslist
James Ingram | Biography, Songs, Hits, & Cause of Death
Smayperu
Wake County Court Records | NorthCarolinaCourtRecords.us
Newcardapply Com 21961
Bee And Willow Bar Cart
Ma Scratch Tickets Codes
Mp4Mania.net1
Junee Warehouse | Imamother
Frank 26 Forum
T&Cs | Hollywood Bowl
Keir Starmer looks to Italy on how to stop migrant boats
Noaa Duluth Mn
Gopher Hockey Forum
Www Craigslist Com Atlanta Ga
How the Color Pink Influences Mood and Emotions: A Psychological Perspective
The Plug Las Vegas Dispensary
Greg Steube Height
Game Like Tales Of Androgyny
Sml Wikia
Taterz Salad
Arre St Wv Srj
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6003

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.